با شروع سال 2023 قیمت طلا به شدت افزایش یافت و درحال حاضر در بالاترین سطح شش ماهه در محدوده قیمتی 1849.77 معامله میشود.
صورت جلسه آخرین نشست کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) که روز چهارشنبه منتشر میشود و همچنین آمار اشتغال ایالت متحده در ماه دسامبر در روز جمعه، برای معاملهگران طلا بسیار مهم خواهد بود.
مروری بر قیمت طلا در سال 2022
قیمت طلا در سه ماهه پایانی سال 2021 با نوسان در حدود 1800 دلار معامله میشد و سال 2022 را به شکلی نامشخص آغاز کرد. در اواخر فوریه 2022، XAU/USD به شدت افزایش یافت و در اوایل ماه مارس به بالاترین سطح خود از اوت 2020 به 2070 دلار رسید. با این حال، در طول سه ماهه دوم و سوم سال 2022، قیمت طلا به میزان قابل توجهی کاهش یافت و برای هفت ماه متوالی نزولی بود و در سپتامبر برای اولین بار از آوریل 2020 به محدوده 1600 دلار رسید. قیمت طلا در ماه نوامبر به طور قاطعی بهبود یافت و بیش از 8 درصد افزایش یافت و توانست در دو هفته اول دسامبر به روند صعودی خود بازگردد و به نقطه میانی محدوده سالانه خود نزدیک به 1800 دلار برسد.
قیمت طلا در سال 2023 تحت تأثیر دو عامل اصلی قرار خواهد گرفت: چشم انداز سیاست پولی فدرال رزرو و عملکرد اقتصاد چین.
در اواخر سال 2021، فدرال رزرو به بازارها هشدار داد که تورم ماندگار است و اذعان کرد که آنها در پیشبینی تورم و درک اینکه چقدر تورم ریشه دار شده است، اشتباه کردهاند. در شرایطی که سیاستگذاران فدرال رزرو به وضوح اهداف خود را برای تشدید سیاست انقباضی به منظور مبارزه با تورم از ابتدای سال 2022 اعلام کردند، بازده اوراق قرضه 10 ساله خزانه داری ایالات متحده در ژانویه بیش از 17 درصد افزایش یافت و به 2 درصد رسید که باعث شد XAU/USD با همبستگی معکوس ماهانه نزدیک به 2 درصد از ارزش خود را از دست بدهند.
در 24 فوریه 2022، روسیه تهاجم گستردهای را به اوکراین آغاز کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه آن را «عملیات نظامی ویژه» نامید. دو روز بعد، در 26 فوریه، متحدان غربی تحریمهای قابل توجهی را علیه روسیه اعلام کرده و در نهایت روسیه را از سیستمهای پرداخت جهانی حذف کردند. تقاضا برای خرید طلا به عنوان بهشت امن سرمایهگذاری در بحبوحه تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی افزایش یافت و قیمت طلا در اوایل ماه مارس به بالای 2000 دلار رسید.
اگرچه تنشهای ژئوپلیتیکی همچنان بالا بود، اما تورم، افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو و اوراق قرضه ایالات متحده منجر به کاهش قیمت طلا شد.
از آن زمان به بعد، فدرال رزرو به تشدید نرخ سیاستی خود با سرعتی شتابان ادامه داد و ثابت شد که تورم حتی قویتر و پایدارتر از برآوردهای اولیه است. شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) در ماه ژوئن به 9.1 درصد به صورت سالانه افزایش یافت و قویترین سرعت افزایش قیمتها از نوامبر 1981 را نشان داد.
در ماه مه، فدرال رزرو نرخ بهره خود را نیم درصد افزایش داد و در ژوئن، جولای، سپتامبر و نوامبر نرخ بهره را 0.75 درصد افزایش داد.
در طول دوره سیاست انقباضی فدرال رزرو، بازده اوراق قرضه 10 ساله خزانه داری ایالات متحده به شدت افزایش یافت و به بالاترین سطح خود در 15 سال گذشته بالای 4.3 درصد در اکتبر رسید. طلا به عنوان یک دارایی کم بازده که با اوراق قرضه آمریکا همبستگی معکوس دارد، تحت فشار نزولی قرار گرفت.
از آنجایی که افزایش بیسابقه نرخ بهره فدرال رزرو در سه ماهه دوم و سوم سال نشان دهنده واگرایی سیاسی بین ایالات متحده و سایر بانکهای مرکزی اصلی، به ویژه بانک مرکزی اروپا و بانک ژاپن بود، دلار آمریکا به دارایی مورد علاقه سرمایهگذاران تبدیل شد و طلا ارزش خود را از دست داد. شاخص دلار که عملکرد دلار آمریکا را در برابر شش ارز اصلی نشان میدهد، از 95.65 در اوایل ژانویه به 114.78 در اواخر سپتامبر به بالاترین سطح چند دهه اخیر رسید و در آن دوره نزدیک به 20 درصد افزایش یافت.
پس از جلسه سیاست گذاری در نوامبر، فدرال رزرو در بیانیه سیاست خود خاطرنشان کرد که سیاست گذاران در تعیین سرعت افزایش نرخ بهره در آینده، تاخیرهای سیاستی را در نظر خواهند گرفت. بنابراین پیشبینیها مبنی بر کاهش سرعت افزایش نرخ بهره شکل گرفت، در نتیجه، بازده اوراق قرضه 10 ساله آمریکا کاهش یافت و به افزایش قاطع قیمت طلا در ماه نوامبر کمک کرد، XAU/USD بیش از 8 درصد در ماه نوامبر افزایش یافت و روند نزولی هفت ماهه خود را شکست.
علاوه بر این، تورم در سه ماهه سوم سال به طور پی در پی شروع به کاهش کرد و CPI سالانه و CPI اصلی در ماه نوامبر به ترتیب به 7.1 و 6 درصد رسید. فدرال رزرو در آخرین نشست سیاستی خود در سال نرخ بهره را نیم درصد افزایش داد و به محدوده 4.25-4.5 درصد رساند و پیشبینی نرخ پایانی از 4.6 درصد در سپتامبر به 5.1 درصد افزایش یافت. اگرچه سیاست انقباضی به افزایش قیمت دلار آمریکا کمک کرد اما در نهایت طلا توانست جایگاه خود را به عنوان بهشت امن سرمایهگذاری در نیمه اول دسامبر بازیابد.
با گرانتر شدن قیمت فلز گرانبها، به ویژه در هند و چین، دو تا از اولین مصرف کنندگان طلا در جهان، قدرت دلار آمریکا بر تقاضای طلا تأثیر گذاشت.
در همین حال، چین برای مقابله با افزایش تعداد مبتلایان کویید19 در سه فصل اول سال 2022، با اعمال قرنطینه در سطح شهر، تشدید محدودیتها و اجبار شهروندان به ماندن در مراکز قرنطینه، به سیاست صفر کووید خود پایبند ماند.غرب با تقویت واکسیناسیون و بهبود درمانها برای کاهش میزان مرگ و میر موفق شد از همه گیری ویروس کرونا خارج شود، اما رویکرد سرسختانه چین باعث شد که مشکلات زنجیره تامین برای مدت طولانیتر از حد انتظار باقی بماند و بر فعالیتهای اقتصادی جهانی تاثیر بگذارد. علاوه بر این، تأخیر در بازگشایی چین که بر اقتصاد این کشور تاثیر گذاشت اجازه نداد که تقاضا برای خرید طلا افزایش یابد، زیرا سرمایهگذاران نگران چشمانداز اقتصادی چین بودند.
با کاهش موارد روزانه مبتلا به کرونا، در اواخر نوامبر چین شروع به کاهش محدودیتها کرد و خوشبینی را برای رشد اقتصادی این کشور به همراه داشت که بر افزایش قیمت طلا بیتاثیر نبود.
چشمانداز قیمت طلا برای سال 2023
سیاست پولی فدرال رزرو
جروم پاول، رئیس FOMC، در حالی که در کنفرانس مطبوعاتی پس از نشست ماه دسامبر صحبت میکرد، اذعان داشت که در صورت ادامه کاهش تورم، اوج نرخ بهره ممکن است کاهش یابد. پاول خاطرنشان کرد که آنها انتظار داشتند تورم در سال 2023 کاهش یابد، اما افزود که تورم در بخش خدمات که اساساً به بازار کار و دستمزدها مرتبط است، همچنان به طرز ناراحت کنندهای بالا است. در نهایت، پاول تصریح کرد که آنها به کاهش نرخ بهره در سال 2023 فکر نمیکنند و تکرار کرد که هیچ یک از سیاستگذاران کاهش نرخ را در سال 2023 را پیشنهاد نداده است.
در سه ماهه اول سال، تورم به طور دقیق توسط فعالان بازار رصد خواهد شد. آخرین گزارش اشتغال اداره آمار کار ایالات متحده نشان داد که میانگین درآمد ساعتی در ماه نوامبر از 4.9 درصد در ماه اکتبر به 5.1 درصد بر اساس سالانه افزایش یافته است.
اگر دستمزدها در اوایل سال 2023 شروع به تعدیل کند و CPI به کاهش خود ادامه دهد، ممکن است در اواخر سال فدرال رزرو شروع به کاهش نرخ بهره کند. در این سناریو، قیمت طلا میتواند شتاب صعودی داشته باشد و احتمالاً دلار آمریکا در برابر رقبای خود تضعیف خواهد شد، این امر همچنین میتواند به بهبود تقاضای طلا در چین و هند به دلیل نرخ ارز مقرون به صرفهتر منجر شود.
از طرف دیگر، تورم و دستمزدهای بالا باعث میشود که فدرال رزرو از سیاست انقباضی خود دست بر ندارد که این امر بر قیمت XAU/USD تاثیر منفی خواهد داشت.
عملکرد اقتصاد ایالات متحده عامل موثر دیگری بر قیمت طلا و چشمانداز سیاست فدرال رزرو خواهد بود. در دسامبر پیشبینی رشد سالانه تولید ناخالص داخلی (GDP) برای سال 2023 از 1.2 درصد در سپتامبر به 0.5 درصد کاهش یافته است. رئیس پاول و چند تن از سیاستگذاران فدرال رزرو به صراحت اعلام کردند که اولویت آنها مهار تورم است و آنها آماده هستند تا رشد اقتصادی را برای کنترل تورم قربانی کنند. در طول رکود 2007-2008، قیمت طلا 16 درصد افزایش یافت و در رکود ناشی از ویروس کرونا در سال 2020 ارزش طلا تقریباً 6 درصد افزایش یافت. اگر اقتصاد ایالات متحده وارد رکود شود، بازده اوراق قرضه آمریکا احتمالاً شروع به کاهش خواهد کرد و به سرمایه گذاران اجازه میدهد تا طلا را به عنوان بهشت امن سرمایهگذاری انتخاب کنند. از سوی دیگر، اگر اقتصاد ایالت متحده وارد رکود نشود، فدرال رزرو میتواند برای مدت طولانیتر از حد انتظار به سیاست انقباضی خود ادامه دهد، بنابراین قیمت طلا کاهش مییابد.
چین
در این میان، در صورتی که چین به کاهش محدودیتهای کرونا ادامه دهد، اقتصاد احتمالاً شتاب بیشتری خواهد گرفت. بهبود سریعتر از حد انتظار در اقتصاد چین باید چشمانداز تقاضا برای طلا را بهبود بخشد و قیمت این فلز گرانبها را تقویت کند. همچنین شایان ذکر است که بانک خلق چین (PBoC) گزارش داد که ذخایر طلا تا پایان نوامبر از 62.64 میلیون اونس تروا در ماه اکتبر به 63.67 میلیون انس تروا افزایش یافت که اولین افزایش ذخایر طلا چین در بیش از سه سال گذشته است.
نظرسنجی PMI، اینکه آیا اقتصاد چین در حال افزایش است یا خیر را ارزیابی میکند. هنگامی که PMI تولیدی و غیرتولیدی به بالای 50 بازگردد و به بهبود ادامه دهد، سرمایهگذاران میتوانند پیشبینی خود را برای بهبود اقتصاد چین و سرمایهگذاری در طلا آغاز کنند.
ETFهای طلا
اگرچه هنوز سرمایهگذاری در ETFهای طلا افزایش نیافته است، اما کل جریان خروجی از اوایل اکتبر به طور پیوسته در حال کاهش بوده است. سرمایهگذاریهای هفتگی در ETFهای طلا ثابت بوده است، که نشان میدهد سرمایهگذاران منتظر افزایش قیمت طلا هستند.
خلاصه
این پتانسیل وجود دارد که قیمت طلا در سال 2023 رشدهای قابل توجهی داشته باشد، اما خطرات نزولی نیز وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند.
کاهش تورم مصرف کننده و دستمزد در ایالات متحده در سه ماهه اول باید منجر به امیدواری بازارها نسبت به کاهش سیاست انقباضی فدرال رزرو در اواخر سال شود و افزایش بیشتر قیمت طلا را به همراه داشته باشد. همچنین بهبود قوی در اقتصاد چین به دلیل بازگشایی کشور پس از کرونا نیز باید به چشمانداز تقاضا برای خرید فلز زرد رنگ کمک کند و از قیمت طلا حمایت کند. در همین میان ثابت ماندن میزان سرمایهگذاری در صندوقهای ETF طلا نشان میدهد که سرمایهگذاران خود را برای افزایش بیشتر قیمت طلا آماده کردهاند.
در مقابل، اگر اقتصاد ایالات متحده از رکود اجتناب کند و فدرال رزرو سیاستهای انقباضی خود را تشدید کند و تورم آن طور که انتظار میرود کاهش نیابد، ممکن است قیمت طلا کاهش یابد. علاوه بر این، بازگشت محدودیتهای ناشی از ویروس کرونا در چین میتواند منجر به ریسکگریزی سرمایهگذاران و کاهش تقاضا برای طلا شود و افزایش قیمت این فلز گرانبها را دشوار کند.
بدون دیدگاه